Kako (na)pisati članak – I deo

Prvo: predložio bih vam da posetite Internet adresu http://www.blog.rs/, to je mesto slobodno da svako kreira i piše svoj blog. Ovde možete videti koliko je različitih tema moguće razmatrati na blogu, kakvi su prateći sadržaji, kako se koriste linkovi, kako su poznate priče ispričane na drugi (manje ili više originalan) način, kako se privlači pažnja čitalaca…

Drugo: posetite (ako već niste) Vikipediju, posebno obratite pažnju kako je gotovo svaka rečenica povezana (linkovana) sa drugim pojmovima npr: „Pedagogija je poput drugih društvenih nauka, a možda i više od njih, prolazila kroz sve etape društvenog razvitka buržoazije.“ Ne treba preterivati, ali treba koristiti povezivanje (što će biti objašnjeno u narednom članku) sa izvorima informacija.

A sada, kliknite na meniju (prva linija, druga stavka – obavezno je da ste prijavljeni) „Dodaj novo – Članak„.

U prostoru gde se nalazi kursor piše (bledim slovima) „Unesite naslov ovde„, pa tako i učinite (Preporuka: neka naslovi budu kratki 3 – 5 reči).
Ispod niza ikonica (što će vas podsetiti na Word) nalazi se prostor za ispisivanje teksta – korišćenju ovog prostora biće posvećen poseban članak.
Ispod ovog dela je „Odlomak“ – pokušajte u jednoj, maksimalno dve rečenice, da opišete o čemu se radi u vašem članku (kao podnaslov u novinskim člancima).

Desna kolona:

Sačuvaj nacrt“ – možete pisati svoj tekst, ali ga ne morate završiti, sačuvajte ga, pa kasnije nastavite.
Pregled“ – pogledajte kako vaš članak izgleda (tj. kako će izgledati po objavljivanju).
Predaj na pregled“ – malo nezgrapno nakon prethodnog objašnjenja, bolje bi možda bilo „Predaj na odobrenje“, pošto se klikom na ovo dugme vaš članak dostavlja administratoru, kako bi on dozvolio njegovo objavljivanje. (Na ovo dugme treba kliknuti, kada ste sigurni da je članak gotov i spreman za objavljivanje.)

Kategorije“ – VEOMA VAŽNO, meni koji se nalazi u gornjem desnom uglu bloga funkcioniše na principu kategorija, kada je odabrano u kategoriji „predmeti“ pojavljuje se odredjeni predmet, kada je odabrano studenti pojavljuje se kategorija studenti i imena studenata koji su objavili članak… Znači, treba obeležiti kategoriju kojoj pripadate (studenti, profesori…) zatim svoje ime, tema o kojoj pišete i td. (u početku će biti moj zadatak da ovo eventualno korigujem, a kasnije ćete se izveštiti).
Oznake članka“  – tzv. tagovi, su reči koje se najčešće nalaze u vašem članku i koje opet u izvesnoj meri mogu biti informacija o tome „o čemu se radi“ tj. da li nastaviti čitanje, a koriste se i za pretraživanje.

U levoj koloni se nalazi dugme „Članci“, gde možete dobiti spisak svih vaših članaka, kako biste ih eventualno ispravili, nastavili pisanje (nacrt) ili započeli novi.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>