Kako (na)pisati članak – II deo

Kada je u pitanju pisanje teksta primetićete da su ikonice iznad „belog papira“ veoma slične (ili iste) kao u programu Word, tako da njihova upotreba vama nije strana (I godina studija – Informatički praktikum). Kada prislonite kursor miša pojavljuje vam se i kratko objašnjenje, što takodje olakšava upotrebu. Ako, ipak, bude bilo nedoumica, koristite komentare i putem njih postavljajte pitanja.

Ono što je novo i na šta ću posebno obratiti pažnju su ikonice za ubacivanje „sadržaja“ – slike, zvučni i video zapisi ili datoteka npr. u PDF ili ZIP formatu. Pažnju ću posvetiti i umetanju veza tzv. linkova u tekst.

Kliknite na dugme „Dodaj sliku“, zatim na „Izaberi datoteke“ i izaberite sliku ili slike (sa vašeg računara) koje želite da dodate u vaš tekst. Sačekajte da se slika prebaci u bazu sajta (mesto gde se smeštaju svi sadržaji koje napišete ili „aploudujete“ – upload). Kada je ovo gotovo (trudite se da slike ne budu velike, u visokoj rezoluciji…) odaberite dugme „Umetni u članak“ (ako želite probajte i ostala podešavanja – natpis, poravnanje levo, desno…).
Postupak je veoma sličan i za ostale (već navedene) sadržaje.

Kada želite da postavite link – vezu ka drugim sadržajima na istom ili drugom sajtu, koristite dugme „Umetni/uredi vezu“. Prvi korak je da napišete i obeležite (selektujete) odredjenu reč (na slici – ikonice), sada možete da koristite ovo dugme.

Pojaviće se prozor (kao na slici) i tada u „Link URL“ upišite adresu izvora tako što je prepišete ili kopirate iz adresne linije vašeg Internet brauzera (browser) – Mozila Firefox, Internet Explorer…
U izboru „Target“ birate da li želite da se navedeni link otvori u vašem tekućem prozoru (Open in this window / frame) ili u potpuno novom (Open in new window (_blank)) što je preporučljivo!
Nakon izbora potvrdite sa „Ubaci“. Nakon ovoga možete u „Pregled“ (pogledaj prethodni članak) proveriti da li link – veza funkcioniše tj. da li dobijate klikom na odabranu reč vezu sa željenim izvorom.

Sva ostala pitanja postavite u komentarima, problemi ili greške koje se budu ponavljale biće eventualno objašnjene u posebnom (novom) članku.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>