Doktorati kao suma plagijata

„Politika“, 20.06.2011.

Ko je živeo u Nemačkoj, može da razume zašto za njene gradjane stid ne predstavlja naročitu vrlinu, što je, recimo, užasavalo  Karla Marksa, o čemu svedoče njegova pisma iz  1843.godine. Ali, da je Marks živeo duže, uverio bi se da, pored kapitalizma koji ne priznaje čuda, jer je sam po sebi najveće čudo, postoji još  jedna stvar koja ljudima oduzima pamet i dah: čovek sa mnogo imena i vojna uniforma ukrašena visokim činovima! Kapetan Kepenik, po zanimanju obućar iz Kepenika, jedne berlinske četvrti, ostao je u trajnom pamćenju Nemaca. Taj čovek, koji je proveo mnoge godine u zatvoru zbog kradja i veštih falsifikata, kupio je na otpadu uniformu kapetana i zatim je, 16.oktobra 1906.upao je u Gradsku skupštinu Kepenik, uhapsio gradonačelnika i odneo kasu sa velikom svotom  novca!
Fridrihu Vilhemu Vogtu, „kapetanu od Kepenika“, koga je ovekovečio književnik Karl Cukmajer (1896 – 1977)  u tragikomediji „Kapetan od Kepenika“, odali su vojnu  počast i francuski vojnici. Posle njegove sahrane januara 1922. u Luksemburgu, oni su rekli: „Ovde počiva jedan pravi kapetan!“
Nakon više od jednog veka, žrtve prevare i falsifikata postali nemački univerziteti – Hajdelberški, sa svetskim glasom i ugledom, univerzitet u Konstanci, univerzitet u Bajrojtu itd.
Bivši ministar odbrane nemačke vlade, čije je pravo ime Karl Teodor Maria Nikolaus Johan Jakob Filip Franc – Jozef Silvester Frajher fon und cu Gutenberg, doktorirao je 27.februara  2007. godine u Bajrojtu. Njegov mentor Petar Heberle, koji uživa veliki ugled u Evropi i svetu kao profesor ustavnog prava, zajedno sa profesorom Minhenskog univerziteta Rudolfom Štrajncom, ocenili su najvišom ocenom Gutenbergovu disertaciju „Stupnjevi razvoja ustavnosti  u SAD i EU“. Ta odlična ocena, „summa cum laude“, splasnula je kao mehur sapunice kada je utvrdjeno da je Gutenbergov doktorat u stvari samo  „suma plagijata“.
Ali, kako je obavešena javnost, trebalo je uložiti ne malo truda da bi se Gutenbergu oduzela titula doktora prava i  on, koji je kao član konzervativne CSU partije počeo da gradi političku karijeru od 2002, uklonio sa položaja ministra. Tek nakon što je upućeno pismo sa  51.000 potpisa nemačkih doktoranata Angeli Markel i kada je o svemu tome dalo mišljenje čuveno Nemačko istraživačko društvo (DFG) u Bonu, unutar koga postoji i ombdusman, Gutenberg, koji je po majci unuk vukovarskog grofa Jakova Elca (1921 – 2006), bivšeg Tudjmanovog izaslanika u Savetu Evrope, a po ocu, unuk nemačkog političara Karla Teodora (1921 – 1972), i čija je supruga Štefani (1976), čukununuka Ota Bizmarka, morao je da podnese ostavku i oprosti se od politike.
Od njegovih  mnogobrojnih  imena ostalo je  sada samo  jedno: „Gutenplag“!
Rušenje Gutenberga, čija loza datira od 1158.godine, člana istoimene čuvene familije, čiji kapital, pored brojnih firmi od Frankfurta do Njujorka,  plodi se takodje i u Hipo-Ferajn Banci, izazvalo je „domino-efekat“. Naime, nakon te doktorske afere, izašli  su na videlo dana doktorat – plagijat  sa univerziteta u Konstanci Veronike Zas, ćerke Edmunda Štojbera, bivšeg „poglavara“ pokrajine Bajern, koji ima u današnjim nemačkim medijima podrugljivi naziv „moskovski trojanski konj“, i Ester Silvane Koh – Mering, donedavno potpredsednice Evropskog parlamenta, koja je svoju disertaciju, filovanu plagijatom, odbranila na Hajdelberškom univerzitetu.
U javnosti Nemačke prva je podrugljivo nazvana „Vroniplag“, a druga „Silviplag“!
Nemačka se, dakle, čisti od svojih grehova, dajući im ime koje zaslužuju: Kriminal! – kako je rekao jedan profesor univerziteta.
Pitanje je, medjutim, koliko će vode proteći Dunavom, dok se doktorati-plagijati na univerzitetima u Srbiji ne proglase kao „doktorplag“ i kriminal, i „doktor – virus“ ne stavi u dobro zatvoreni sud.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>