Шта, по мом мишљењу, значи бити Човек

Неки би рекли да је човек, по дефиницији, биће које зна да мисли, говори, осећа… То би био груб опис свега онога што он зна и може да уради. Убице, терористи…такође све то знају и поседују то, али се више не сматрају људима и њихови поступци се називају нечовечним. Зато треба добро размислити и одговорити на питање: ,, Шта значи бити човек?“

Свети Николај Велимировић даје одговор на ово питање говорећи: ,,Није човек оно што се може сместити у један гроб, већ оно што се не може сместити у целу васиону“. Тиме је хтео да покаже величину људског срца и душе, а величина је толика да се не може сместити у целу васиону. То значи да је у данашње време тешко бити Човек. Зато што бити Човек значи стећи и задржати чистоту срца попут дечјег, имати здрав и бистар ум и не дозволити да се зацаре животињски нагони.

У време наших предака (прабаба, прадеда…) се живело спокојније и нормалније. Није било виртуелних справа, телефона, брзих аутомобила и живели су спокојно, мирно, полако без икакве журбе. Живело се скромно у скромним белим кућама, са трпезом која није одисала раскошним јелима, баш супротно. Данашњем човеку није довољно да влада гардом, државом, него се погордио па би да влада читавим светом, потпаљује амбиције за моћи и влашћу, што је има више то амбициозније граби и тај зачарани круг се не прекида. Требало би прво да завлада над собом и да се запита да ли је у њему све постало дивље и животињски неосетљиво или је остало још мало људскости…?

Сматрам да је човек који безусловно и нелицемерно пружа нежност, љубав и помоћ свом ближњем. Који неће проводити време са неком особом из користи, већ из потребе за дружењем или своје или оног другог, који са стрпљењем и разумевањем слуша туђе проблеме и даје од себе искрену помоћ. Човек не обраћа пажњу на разлику по раси, материјалном богатству, изгледу… Он је човекољубив (хуман), тј.према сваком људском бићу ће се односити на исти начин и са љубављу.

Чини ми се да се смањио број таквих бића и постали су права реткост, али би свако уз мало воље и труда могао бити Човек. Није довољно само се називати човеком, треба то и бити.

4 comments to Шта, по мом мишљењу, значи бити Човек

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>