Dečiji snovi

Ispunjenje želje kroz san

Snovi odraslih su puni simbolike i prilično često se dešava da imaju neobičnu konstrukciju. Za razliku od njih, dečji snovi su konkretni, jasni, razumljivi, logični… Suština dečjeg sna je ispunjenje neke želje koja u stvarnosti  nije bila realizovana. Na primer, dete kojem roditelji nisu dozvolili da zimi ode na sankanje, ili da se leti kupa u bazenu i  jede sladoled, kroz san ostvaruje te svoje želje. Ako nije moglo da se kupa, ono će sanjati da to čini u moru ili bazenu. Ako su mu zabranjeni slatkiši, dete će ih jesti u snu. Tako će na jedan imaginaran način da zadovolji svoje potrebe i želje.

Snovi bez cenzure

Dete slobodno može da sanja ono što želi, dok odrastao čovek ne može da sanja otvoreno svoje želje, jer su one često agresivne, pa samim tim i skrivene, kontrolisane. Zato su snovi  odraslih složeni. Deca svoje želje kazuju otvoreno, ne skrivajući ih, pa ih i sanjaju na otvoren način, bez simbolike. Utoliko je važnost dečjih snova veća, jer kroz njih najbolje može da se pronikne u suštinu sna.

Usložnjavanje snova

Osim neostvarenih želja, dečji snovi sadrže i druga događanja iz realnog života: susrete, likove, strahove, brige. Neka istraživanja pokazuju da deca sanjaju kućne ljubimce, junake crtanih filmova, likove iz mašte. Sadržaj snova se menja sa uzrastom i životnim iskustvom deteta. Prema pojedinim  tumačenjima, u snovima dece do četvrte godine je najčešće prisutan lik majke ili kućni ljubimac. Kasnije se junaci njihovih snova umnožavaju, a slike i događanja u njima postaju sve složeniji. Devetogodišnjaci, na primer, sebe u snovima često vide kao superjunake koji postižu uspehe za kakvim teže u životu, a još uvek su nemoćni da ih ostvare.

 

Lepo kao u snu

Kada se kaže da je nešto bilo lepo kao u snu, ili da su se ostvarili naši snovi, upravo se misli na dečje snove, jer su samo oni otvoreno ispunjenje neostvarenih želja. Prvi snovi kod dece bi mogli da se otkriju pomoću nekih posebnih instrumenata, ali oni mogu i da se „vide“. To je ono stanje u toku spavanja kada se očne jabučice brzo kreću. Ti brzi pokreti sklopljenijh očiju pokazuju da je san u toku. To je takozvana REM faza, pouzdan znak da je san u toku. Svako koga tada probudite, setiće se da je sanjao i može da vam ispriča svoj san.

Najbolji čuvar spavanja

Osvrćući se na Frojdovo tumačenje snova, san je najbolji čuvar spavanja. Tako, na primer, ako je dete gladno, ono će sanjati da jede, ako je žedno, sanjaće da se napilo vode i da je utolilo žeđ. Zadovoljavajući  svoje potrebe snovima, sačuvaće se i njegovo spavanje.

Dobro je prepričati san

Sadržaj snova, koji sa odrastanjem postaje sve bogatiji, upućuje i na promene koje se odigravaju u svesti deteta. Snovi mogu da budu ključ za dušu, kažu psiholozi. Takvo gledanje na njih je razlog što jedan broj stručnjaka smatra da roditelji treba dobro da saslušaju dete dok im prepričava svoj san, jer je i to način da se prodre u njegov maštoviti svet.

LITERATURA:

 1. http://www.yumama.com/dete/6-7-godine/1406-Deji-snovi.html
 2. http://kazna.17.forumer.com/a/frojdova-teorija-linosti_post88.html
 3. http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/12728_Snovi,+psihologija+snova+i+njihovo+tuma%C4%8Denje_ISBN:86-7639-489-X

2 comments to Dečiji snovi

 • Urednik bloga

  Posao administratora (onaj koji priprema članke za objavljivanje na sajtu i vrši njihovo eventualno održavanje) pod temom „Neka pitanja mentalnog zdravlja“ preuzeo je na sebe Bojan Kiš, članci su odlično pripremljeni i nadam se da će vam se njegov pristup dopasti (podnaslovi u boji itd.).

  P.S. Danas smo bili konstantno on-line, ali svi problemi su rešeni na obostrano zadovoljstvo! Puno sreće Bojanu u ovom „poslu“!

 • Bojan

  Hvala na ukazanom poverenju, daću sve od sebe! 😀

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>